Koláč s hovězím masem a mrkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo bylinkové
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 dl Hovězí vývar základní
  • 1 kg Hovězí kližka
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 844 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 218 g
  • Sodík 787 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 106.3 mg
  • Draslík 473.5 mg
  • Vláknina 7697 mg
  • Vitamín A 7697 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí kližku (nebo zadní hovězí maso) omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně ji nakrájíme. Oloupanou mrkev omyjeme a nakrájíme na kolečka. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    V zapékací míse rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme maso, česnek, promícháme a smažíme za občasného promíchání do doby, až se téměř odpaří voda a maso se začne smažit. Přidáme sůl, hořčici, pepř, papriku, hříbky, drcený kmín, promícháme a krátce vše osmažíme dozlatova. Pak přilijeme hovězí vývar, zakryjeme poklicí a maso dusíme 35-40 minut. Občas promícháme.

  • 3

    Připravíme si koláčové těsto: Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 4

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 6

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.

  • 7

    K masu přilijeme smetanu s dobře promíchanou hladkou moukou a dochutíme případně solí.

  • 8

    Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 9

    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy dovnitř. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme 25-35 minut dozlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme chvíli vychladnout, pak jej rozdělíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu