Holandský jablečný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Jablka
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Těstoviny konzumní
  • 30 g Cukr krupice
  • 80 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 60 g Droždí
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 805 kcal
  • Sacharidy 132 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 494 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 184.4 mg
  • Draslík 525.4 mg
  • Vláknina 11200 mg
  • Vitamín A 11200 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto na koláč:

  • 2

    V míse smícháme mouku, cukr, máslo, droždí, mléko, žloutky a sůl.

  • 3

    Vzniklou směs hněteme zhruba 10 minut, dokud se nevznikne vláčné těsto.

  • 4

    Oloupaná nakrájená jablka vložíme do kastrolu, přidáme cukr a vodu. Přikryjeme, dusíme přibližně 10 minut do měkka. Ochutnáme, jsou-li dost sladká, podle potřeby přisladíme, vložíme je do mísy a necháme vychladnout.

  • 5

    Těsto rozdělíme na dvě části, jednu z nich o trochu větší. Větší část těsta rozválíme a vyložíme jí formu.

  • 6

    Do těsta ve formě lžící vložíme náplň tak, aby nejvíce bylo uprostřed.

  • 7

    Poté vyválíme druhou část. Okraj těsta ve formě potřeme trochou vody, potom položíme přes náplň uvnitř druhou část těsta, seřízneme okraj a upravíme jej prsty. Nahoře uprostřed uděláme dírku, aby mohl unikat vzduch.

  • 8

    Z okrojků těsta vytvarujeme lístky na ozdobu, přilepíme je mlékem. Povrch potřeme mlékem a pocukrujeme.

  • 9

    Plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 220 °C po dobu přibližně 25 - 30 minut do zlatova.

Komentáře k receptu