Velikonoční dort se špenátovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 400 g Špenát mražený
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 60 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1043 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 456.5 mg
  • Draslík 181.8 mg
  • Vláknina 5389.6 mg
  • Vitamín A 5389.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky, vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme na jemno.

  • 2

    Na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek, zaprášíme moukou a smažíme, až mouka zezlátne. Směs zředíme smetanou, vmícháme špenát a za občasného míchání dusíme. Když je špenát rozmražený, zašleháme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr vmícháme sýr, stáhneme ze sporáku a za stálého míchání necháme sýr rozpustit.

  • 3

    Těsto rozdělíme na menší a větší část tak, abychom z menší části mohli vyválet placku o průměru dortové formy. Větší část rozválíme na placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Těsto propícháme vidličkou, navrstvíme špenátovou nádivku, po obvodu dortu poskládáme půlky uvařených vajec žloutkem nahoru. Špenát přikryjeme druhou plackou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky.

  • 4

    Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, až těsto zezlátne.

Komentáře k receptu