Velikonoční závin s kopřivami
Suroviny
- 100 g Mouka polohrubá
 - 120 g Protlak rajčatový
 - 170 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Kopřiva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 228 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 281.6 mg
 - Draslík 137.9 mg
 - Vláknina 3018.8 mg
 - Vitamín A 3018.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kopřivy spaříme a jemně nasekáme, česnek prolisujeme.
 - 
                                2
Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku. Zašleháme do ní smetanu a alespoň 15 minut povaříme za častého míchání. Necháme vychladnout, poté vmícháme rozšlehané žloutky, sůl, kopřivy a pevný sníh z bílků. Směs rozetřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme, dokud se těsto bude lepit na špejli, zhruba deset minut.
 - 
                                3
Z upečeného těsta odstraníme pečící papír, těsto potřeme náplní z rajského protlaku a zavineme.
 - 
                                4
Podáváme nakrájené na šikmé řezy.
 - 
                                5
Náplň připravíme smícháním rajského protlaku s česnekem, kořením a solí.