Celozrnný koláč s dýňovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Kompot mandarinkový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 150 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 100 g Tuk Hera jedlý
  • 15 g Cukr moučkový
  • 30 g Čokoládové kousky
  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 230 g Dýňové pyré
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Likér pomerančový
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 dl Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Koňak vaječný
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 79 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 298.3 mg
  • Draslík 87.2 mg
  • Vláknina 17501.8 mg
  • Vitamín A 17501.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vložíme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

  • 2

    120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu (1 - 2 dl) s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 3

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 4

    Nastříháme pečicí papír velikosti formy na pečení. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na něj položíme potravinářskou fólií, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.

  • 6

    Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečicího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.

  • 7

    Připravíme krém: v míse vyšleháme 5 lžic krupicového cukru se třemi žloutky. Postupně k nim zašleháme 100 g Hery, 150 g sýra Lučiny, 230 g dýňového pyré a 2 lžíce vaječného koňaku, nakonec přimícháme 3 lžíce hladké mouky. Vyšlehaný krém dáme na koláčový korpus, uhladíme povrch, na něj klademe čokoládové kousky.

  • 8

    Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pomalu pečeme 40 - 45 minut do zlatova. Po 10 - 15 minutách koláč překryjeme alobalem, takto dále pečeme asi 20 minut. Poté alobal sejmeme a koláč dopečeme do zlatova.

  • 9

    Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, lžičku vanilkové příchuti a ještě chvilku šleháme.

  • 10

    Mandarinkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. Do 0,5 dl mandarinkové šťávy přimícháme lžičku pomerančového likéru.

  • 11

    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pokapeme připravenou mandarinkovou šťávou s likérem, ozdobíme šlehačkou, mandarinkami a podáváme.

Komentáře k receptu