Celozrnný koláč s rebarborou a kokosovou drobenkou
Suroviny
- 80 g Maliny
- 90 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná celozrnná
- 200 g Cukr krupice
- 30 g Cukr krupice
- 140 g Mouka polohrubá
- 600 g Reveň (Rebarbora)
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 90 g Cukr krystal
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Kokos strouhaný
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 723 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 34 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 103.7 mg
- Draslík 341.1 mg
- Vláknina 9403.7 mg
- Vitamín A 9403.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do mísy dáme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 30 g krupicového cukru a 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto důkladně prohněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. 
- 
                                2Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. 
- 
                                3Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. 
- 
                                4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. 
- 
                                5Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečícího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. 
- 
                                6Na drobenku nasypeme do misky 140 g polohrubé mouky, 4 lžíce nastrouhaného kokosu, 90 g krystalového cukru a 90 g másla. Pomocí prstů drobenku zpracujeme na malé hrudky. 
- 
                                7Omyjeme a necháme okapat maliny. Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji přibližně na 3cm kousky. V míse ji promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Maliny zlehka, abychom je moc nerozmačkali, promícháme s rebarborou. 
- 
                                8Ovoce rozprostřeme na koláčový korpus, posypeme drobenkou a koláč dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 180 °C přibližně 30-40 minut. 
- 
                                9Koláč podáváme vychladlý. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        