Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 90 g Borůvky
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 160 g Mouka polohrubá
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Pomerančová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 7 ks Hrušky
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 600 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 101.7 mg
  • Draslík 232.7 mg
  • Vláknina 13862.7 mg
  • Vitamín A 13862.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy. Přidáme k nim čerstvé omyté a okapané borůvky. Posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a promícháme.

  • 2

    Na těsto do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 120 g pokrájeného másla. Těsto nahrubo promícháme, přimícháme žloutek, který jsme vyšlehali s 1 lžičkou pomerančové šťávy a 2 lžícemi vody.

  • 3

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut.

  • 4

    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.

  • 6

    Připravíme drobenku: do mísy nasypeme 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu a 80 g pokrájeného másla. Drobenku pomocí prstů zpracujeme tak, že se nám utvoří malé hrudky.

  • 7

    Na připravený korpus koláče poklademe ovoce a posypeme drobenkou.

  • 8

    Pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C dozlatova 30-40 minut.

  • 9

    Koláč nakrájíme a podáváme vychladlý.

Komentáře k receptu