Slaný Filo závin se sýrem a šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 2 g Máslo čerstvé
  • 180 g Šunka uzená
  • 100 g Máslo pomazánkové
  • 150 g Sýr matador smetanový
  • 180 g Sýr gouda plátky 48%
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Sůl hrubozrnná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Paprika červená
  • 2 špetka Sůl
  • 4 plátek Těsto filo
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 368 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 918 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 59.6 mg
  • Draslík 59 mg
  • Vláknina 804 mg
  • Vitamín A 804 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme krém: do mísy vložíme smetanový sýr, pomazánkové máslo, sůl, pepř a smetanu. Vše vyšleháme elektrickou metlou do lehkého krému. Červenou sladkou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na malé kostičky, které zamícháme do krému.

  • 2

    4 plátky těsta Filo rozložíme na vále, potřeme rozpuštěným máslem a poskládáme na sebe.

  • 3

    Na poslední plát položíme plátky šunky, na něj tenké plátky tvrdého sýra. Doprostřed po celé délce klademe vrstvu krému.

  • 4

    Volné koncové okraje (asi 2,5 cm) těsta přehneme a těsto zavineme do závinu. Položíme ho na plech s pečicím papírem tak, aby spojení těsta bylo vespod. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do předehřáté trouby na 220°C. Posypeme kmínem a hrubou solí, pečeme přibližně 15 minut do zlatova.

  • 5

    Upečený závin necháme vychladnout, poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu