Brambory zapečené v sýrové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Sýr Parmezán
  • 100 g Cibule
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 400 ml Mouka pšeničná hladká
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sýr Ementál (Primátor)
  • 2 ks Bujón zeleninový
  • 3 l Voda pitná
  • 2.5 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 714 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 228 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 48.4 mg
  • Draslík 1759.3 mg
  • Vláknina 21522.1 mg
  • Vitamín A 21522.1 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V 1.5l vody vaříme 10 minut zeleninový bujón, malé brambory ve slupce zalijeme vroucí vodou a uvaříme zhruba 20 minut do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout, ementál a parmazán jemně nastrouháme, pažitku nasekáme nadrobno, cibuli nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Uvařené brambory oloupeme a rozpůlíme.

  • 3

    Na másle v rendlíku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Poté zašleháme smetanu a zeleninový vývar a povaříme alespoň deset minut. Stáhneme z plamene a necháme omáčku za občasného míchání zchladnout. Do omáčky vmícháme nastrouhaný ementál, sůl a pepř.

  • 4

    Zapékací mísu, kterou jsme vymazali máslem, poklademe bramborami, přelijeme sýrovou omáčkou a v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba čtvrt hodiny. Před koncem pečení posypeme brambory parmazánem a dopečeme. Ihned podáváme posypané pažitkou.

Komentáře k receptu