Mandlový krém
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Mandle mleté
- 100 ml Víno bílé
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.125 l Smetana 12% (konzumní)
- 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 473 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 40 g
- Sodík 402 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 241 mg
- Draslík 383.3 mg
- Vláknina 5471 mg
- Vitamín A 5471 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 6.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme máslo a cibuli orestujeme. Přidáme mleté mandle a krátce je osmahneme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, asi 10min povaříme a poté scedíme. Přimícháme víno, ochutíme pepřem, solí, muškátovým oříškem.
-
2
Polévku zjemníme žloutky rozšlehanými ve 2lžících vody a nakonec přidáme tuhou šlehačku.
-
3
Rozdělíme do misek, posypeme opraženými mandlovými lupínky a podáváme.