Vepřový řízek podle Petra Voka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 50 g Slanina vepřová
  • 750 g Vepřová kýta
  • 20 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 2 g Nové koření celé
  • 100 g Citrony
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Víno bílé
  • 700 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 365 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1067 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 67.9 mg
  • Draslík 359.5 mg
  • Vláknina 2021.4 mg
  • Vitamín A 2021.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou kýtu opláchneme ve vlažné vodě a přes vlákno nakrájíme na řízky. Naklepeme je, okraje nařízneme a maso osolíme.

  • 2

    Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na tuku dorůžova.

  • 3

    Do základu přidáme řízky, zvolna je opečeme, zalijeme částí teplého vývaru, přidáme nové koření a dusíme.

  • 4

    Téměř měkké řízky přendáme do čistého kastrolu, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vlažným vývarem. Přidáme citronovou šťávu, bílé víno, krátce povaříme a přecedíme na řízky.

  • 5

    Slaninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky, roztavíme a přidáme k řízkům se štávou.

  • 6

    Nakonec podle potřeby dosolíme a vše ještě povaříme.

Komentáře k receptu