Křehký koláč s krémem a tropickým ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Cukr krupice
  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 g Džem meruňkový
  • 25 g Cukr krupice
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Voda pitná
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.3 dl Mléko plnotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 2 polévková lžíce Koňak vaječný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 399 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 243 mg
  • Draslík 39.7 mg
  • Vláknina 11067 mg
  • Vitamín A 11067 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 249.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr 120 g cukru krupice. Do rendlíku dáme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo a vaječný koňak.

  • 2

    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 3

    Do větší mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

  • 4

    60 g Změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy a lžíci nastrouhané citronové kůry. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 5

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

  • 6

    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 7

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu (bez papíru).

  • 8

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.

  • 9

    Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme 15- 17 minut dozlatova. Koláč potom necháme vychladnout.

  • 10

    Tropické ovoce - mango, kiwi a papáju omyjeme a oloupeme. Z rozkrojeného manga odstraníme pecku, z papáji vydlabeme zrníčka.

  • 11

    Vše pokrájíme na plátky a ozdobně poklademe do kruhu na upečený koláč.

  • 12

    Meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout.

Komentáře k receptu