Žloutkový dort s čokoládou
Suroviny
- 20 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Cukr moučkový
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 100 g Čokoláda mléčná
 - 340 g Cukr moučkový
 - 180 g Mouka pšeničná hrubá
 - 30 g Tuk
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.5 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 85 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 354.9 mg
 - Draslík 120.8 mg
 - Vláknina 2115 mg
 - Vitamín A 2115 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme mouku, vyšleháme bílky se 100 g cukru do sněhu a přimícháme do těsta. Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a nalijeme do ní těsto. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna přibližně 35 minut. Dort necháme vychladnout.
 - 
                                2
Do kovové mísy nalijeme mléko, rozkvedláme v něm žloutky, přisypeme mouku, moučkový a vanilkový cukr, mísu vložíme do vroucí vody a ve vodní lázni zahříváme, až směs zhoustne. Vyndáme z vodní lázně, za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec postupně přimícháme máslo. Vzniklým krémem pomažeme korpus dortu i po stranách a posypeme strouhanou čokoládou. Dort dáme do lednice vychladit.