Makový koláč s cukrovou polevou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 100 g Strouhanka
 - 50 g Cukr moučkový
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Cukr krupice
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Mák mletý
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 30 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 g Cukr krupice
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Tuk
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 239 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 83 g
 - Cholesterol 370.3 mg
 - Draslík 653.5 mg
 - Vláknina 16462 mg
 - Vitamín A 16462 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Měkké máslo nakrájíme na kousky, dáme do misky, přisypeme moučkový a vanilkový cukr a dobře vyšleháme, přidáme žloutky, mák, pomleté ořechy, strouhanku s kypřícím práškem a vše promícháme. Z bílku a cukru krupice vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do máslové směsi.
 - 
                                2
Plech vymažeme 10 g másla, posypeme hrubou moukou, vylijeme připravené těsto, plech vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, polijeme cukrovou polevou, necháme v lednici zatuhnout a nakrájíme na úhledné čtverce, které aranžujeme na dezertní talíře.
 - 
                                3
Cukrová poleva: Cukr, vodu a rozehřátý tuk dáme do misky a třeme tak dlouho dokud poleva nezhoustne.