Široké nudle s šafránem a slávkami
Suroviny
- 250 g Rajčata
 - 400 g Nudle široké
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 500 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 2 ks Šalotka
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 0.5 hrst Kopr čerstvý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Šafrán
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 balení Mušle slávky
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 607 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 247 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 100 g
 - Cholesterol 6.1 mg
 - Draslík 550.3 mg
 - Vláknina 2373.5 mg
 - Vitamín A 2373.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s 1 lžící olivového oleje.
 - 
                                2
Pod tekoucí studenou vodou omyjeme slávky. Škeble, které jsou otevřené vyhodíme. Šalotky oloupeme, jednu najemno nakrájíme, druhou schováme na později. Česnek oloupeme a půlku ho rozetřeme. V hrnci rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje a nakrájenou šalotku na něm osmahneme. Přidáme třený česnek a slávky a vše podlijeme vínem a vodou.
 - 
                                3
Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme. Bylinky (kopr a 1/2 hrsti petrželky) opláchneme a osušíme. Zeleninu spolu s bylinkami přidáme do hrnce ke slávkám a osolené a opepřené vaříme na mírném ohni 8 - 10 minut přikryté pokličkou. Poté vývar přecedíme a povaříme, aby zhoustl. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Z těch otevřených vyjmeme maso a vložíme zpět do vývaru.
 - 
                                4
Rajčata omyjeme a na každém nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky.
 - 
                                5
Připravíme si druhou šalotku a zbytek česneku. Nakrájíme ji na velmi jemné kousky, česnek utřeme. V pánvi rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje, přidáme šalotku a česnek a osmahneme. Kostičky rajčat a bouquet garni vložíme do pánve k šalotce a česneku a na mírném ohni chvíli povaříme. Poté bylinky vyjmeme a omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
 - 
                                6
Petrželku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj těstoviny, promícháme a těstoviny krátce ohřejeme. Přidáme slávky, šafrán a rajčatovou omáčku, vše promícháme a v případě potřeby ještě jednou dochutíme. Těstoviny upravíme na talíře a posypané petrželkou podáváme.