Bramborovo-smetanová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Kmín celý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1.7 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Brambory
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 441 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 419 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 314.1 mg
  • Draslík 1161.4 mg
  • Vláknina 13100.8 mg
  • Vitamín A 13100.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s 1.2 litrem vody, přidáme sůl,(1.5 lžičky), kmín a brambory uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut.

  • 2

    V rendlíku s 5dl vody si uvaříme vejce natvrdo. Vaříme je 8-10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odložíme do misky. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a nakrájíme ji nadrobno.

  • 3

    Z uvařených brambor odlijeme 4-6 dl vývaru a zachytíme ho. Do zbývajících brambor přilijeme smetanu a směs rozmixujeme na řídký krém. Podle potřeby přimícháme 1-2 dl vývaru z brambor, aby jsme polévku zředili a necháme ji přejít varem.

  • 4

    Přimícháme petrželku a případně dosolíme podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, zalijeme polévkou a podáváme.

Komentáře k receptu