Babiččina velikonoční nádivka
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka polohrubá
- 20 g Droždí
- 220 g Klobása uzená
- 170 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Cukr krupice
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 807 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 52 g
- Sodík 379 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 514.2 mg
- Draslík 256 mg
- Vláknina 4680 mg
- Vitamín A 4680 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 327.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vejce dáme do rendlíku, zalijeme 2-4 dl vody a uvaříme natvrdo. Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. 
- 
                                2Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, klobásu nakrájíme na kolečka. Na dno pekáčku střídavě poklademe plátky vajec, masa a klobásy. 
- 
                                3Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme do ni důlek a do něj rozdrobíme kvasnice. Posypeme je 2 špetkami cukru, zalijeme 2.5 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme do mouky 4 žloutky, 70 g rozehřátého vlažného másla, 0.5-1 lžičky soli a těsto dobře propracujeme. Pak ho nalijeme do pekáčku na připravené ingredience a necháme vykynout. 
- 
                                4Když nám těsto vykynulo, potřeme ho rozšlehaným osoleným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30-35 minut dozlatova. 
- 
                                5Upečenou nádivku necháme vychladnout, potom ji vyklopíme na mísu s lněným ubrouskem a servírujeme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        