Žďárské vejce s koprem ve smetanové omáčce
Suroviny
- 50 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 5 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
 - 10 ks Vejce slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko - podmáslí
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 249 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 545.7 mg
 - Draslík 164.4 mg
 - Vláknina 237.2 mg
 - Vitamín A 237.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
10 vajec uvaříme v 1 litru vody natvrdo. Vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, které odložíme do mísy.
 - 
                                2
Do rendlíku nalijeme podmáslí, ve kterém tyčovým mixerem rozmixujeme hladkou mouku, tavený sýr a smetanu. Pomalu, za stálého míchání omáčku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 1-2 minuty a odstavíme z plotny. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Omyjeme kopr a drobně ho pokrájíme. Vejce rozdělíme na talíře, posypeme koprem, přelijeme omáčkou. Podáváme s bílým pečivem.