Slovácký velikonoční mazanec

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 60 g Droždí
  • 250 g Cukr moučkový
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 100 g Hrozinky
  • 100 g Mandle
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 1 kávová lžička Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1376 kcal
  • Sacharidy 182 g
  • Tuky 131 g
  • Sodík 287 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 236.4 mg
  • Draslík 410 mg
  • Vláknina 17266.6 mg
  • Vitamín A 17266.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 432.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.

  • 2

    Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.

  • 3

    Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)

  • 4

    Vychladlé mazance posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme na slavností míse.

Komentáře k receptu