Jemný žemlový knedlík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 320 g Žemle tuková
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 547 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 169.2 mg
  • Draslík 66.3 mg
  • Vláknina 201.6 mg
  • Vitamín A 201.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 632.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemle pokrájíme na kostičky, poté je rozdělíme přibližně na polovinu. Jednu část dáme je do mísy, zalijeme vlažným mlékem a když se rozmočí, rozmixujeme je na kaši.

  • 2

    V misce utřeme máslo se solí a 3 žloutky. Omyjeme petrželku a pokrájíme ji nadrobno. Máslo se žloutky přidáme k rozmixovaným žemlím, přisypeme petrželku a druhou část nakrájených žemlí. Směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do těsta, z něhož vytvarujeme váleček, který položíme na bílý ubrousek. Zabalíme a na koncích svážeme ubrousek provázkem tak, abychom ho mohli zavěsit na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Nezavazujeme ho těsně na koncích, ale minimálně 2 cm od těsta, aby mohlo při vaření zvětšit svůj objem.

  • 3

    Ubrousek s knedlíkem ponoříme do vroucí osolené vody. Vaříme ho 15 minut, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli a zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud se na špejli ještě lepí těsto, vaříme dalších 5-10 minut.

  • 4

    Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití nebo strunovým kráječem. Podáváme je horké.

Komentáře k receptu