Ovesný koláč s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Jablka
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Meruňky sušené
  • 50 g Cukr krupice
  • 250 g Ovesné vločky
  • 1.5 kávová lžička Zázvor celý
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
  • 4 polévková lžíce Sirup Golden
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 821 kcal
  • Sacharidy 121 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 117 g
  • Cholesterol 45 mg
  • Draslík 1039.4 mg
  • Vláknina 25245 mg
  • Vitamín A 25245 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.6 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 74.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kulatou nízkou misku na zapékání o průměru 20 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 190 °C.

  • 2

    Do pánve nasypeme nakrájené kousky oloupaných očištěných jablek, nakrájené sušené meruňky (musíme spařit vodou, abychom odstranili síru, kterou jsou meruňky ošetřené), propláchnuté rozinky, polovinu cukru a 1-2 lžíce vody. Zakryjeme a na mírném plameni vaříme 10-15 minut, občas promícháme, a potom sundáme z plamene.

  • 3

    Do další pánve nasypeme druhou půlku cukru, přidáme zbylé máslo, zlatý sirup (můžeme nahradit medem) a na jemno nastrouhaný čerstvý zázvor, na mírném ohni 1-3 minuty rozpouštíme cukr. Pak vmícháme ovesné vločky.

  • 4

    Větší část ovesné směsi, asi 3/4, dřevěnou lžící rozdělíme po dnu a okrajích vymazané zapékací misky, pak dáme vrstvu ovocné směsi a zbytek ovesné směsi. Dřevěnou lžíci jemně upěchujeme a 30 minut pečeme, dokud povrch nezezlátne.

Komentáře k receptu