Moravské dušené zelí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Zelí hlávkové bílé
  • 50 g Slanina vepřová
  • 100 g Brambory
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 0.56 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 180 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 342 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 10.1 mg
  • Draslík 574.6 mg
  • Vláknina 13414.8 mg
  • Vitamín A 13414.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 79.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěné 2 malé cibule nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Přimícháme jednu pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Na ni dáme zelí, sůl, cukr, kmín, bobkový list, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut.

  • 3

    Mezitím oloupeme a omyjeme brambory a jemně je nastrouháme. Připravíme jíšku s cibulí. V rendlíku rozpustíme lžíci sádla, na něm zpěníme cibuli, přimícháme lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme šťávou ze zelí a vymícháme dohladka.

  • 4

    K zelí přidáme jíšku, promícháme, ještě přimícháme nastrouhanou bramboru a společně dusíme dalších 10 minut.

  • 5

    Zelí dochutíme octem (1-3 lžíce) a solí. Koření vyjmeme a podáváme teplé jako přílohu.

Komentáře k receptu