Bohatý zeleninový talíř s uzeným

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 100 g Brokolice
  • 100 g Květák
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mrkev kořen
  • 50 g Pórek
  • 600 g Moravské uzené maso
  • 100 g Červená řepa sterilovaná
  • 100 g Hrachové lusky
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 643 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 124 g
  • Sodík 154 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 149 mg
  • Draslík 389.5 mg
  • Vláknina 8159 mg
  • Vitamín A 8159 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do většího hrnce nalijeme vodu, kterou osolíme a postupně do ní přidáváme oloupané, na malé kousky nakrájené brambory, oloupanou na kolečka nakrájenou mrkev, rozdělené růžičky květáku a brokolice, nakonec přidáme hrachové lusky a vše povaříme doměkka.

  • 2

    Uvařenou zeleninu scedíme, podle vlastní chuti ještě přidáme sůl, pepř, zeleninu můžeme pokapat citrónovou šťávou, posypeme nasekaným koprem, pokapeme 2 lžícemi oleje a promícháme.

  • 3

    Omáčka: Máslo dáme do kastrůlku, zahřejeme, přidáme na kolečka nakrájený pórek, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, necháme probublat a stáhneme z ohně.

  • 4

    Uzené maso nakrájíme na porce a v pánvi na rozpáleném másle zprudka z obou stran opečeme. Opečené maso porcujeme na talíře, přidáme vařenou zeleninu, kterou polijeme připravenou smetanovou omáčkou a vedle masa naaranžujeme na kolečka nakrájenou červenou řepu, kterou pokapeme olejem. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu