Lanýže s čokoládou a třešněmi
Suroviny
- 250 g Cukrové zdobení
 - 100 g Čokoláda s kávovou náplní(dessert)
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 30 ks Třešně
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 7 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Káva instantní
 - 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 3 polévková lžíce Brandy
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 114 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 14 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 27.2 mg
 - Draslík 80.7 mg
 - Vláknina 1150.4 mg
 - Vitamín A 1150.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 302 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky vložíme žloutky a přidáme teplou vodu. Kuchyňským robotem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme dvě třetiny cukru a zašleháváme. Do druhé misky vsypeme mouku, přidáme kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Po lžících přidáváme do vaječné pěny a zašleháváme. Vložíme také změklé máslo a zamícháme.
 - 
                                2
Připravíme si dortovou formu o průměru 20 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme korpus 30 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnku vložíme cukr a vodu a na plotně rozvaříme, dokud se nerozpustí. Počkáme, až vychladne. Do vzniklého sirupu pak přidáme brandy a promícháme. Upečený korpus propícháme vidličkou, nakapeme na něj hotový sirup a necháme pod utěrkou úplně vychladnout.
 - 
                                4
Připravíme si lanýžovou pastu. Do hrnku vlijeme mléko a šlehačku a počkáme, až začne vřít. Přidáme do ní instantní kávu a rozlámanou čokoládu na vaření a čokoládu s kávovou náplní. Za stálého míchání necháme rozpouštět a pak přidáme vanilkový cukr a špetku soli.
 - 
                                5
Upečený korpus rozkrájíme v míse na kousky a zamícháme do něho lanýžovou hmotu. Necháme zchladnout. Pak v vzniklé chladné hmotě obalujeme třešně. Válením v rukou vytvoříme kuličky, které ponoříme do cukrového zdobení a obalíme v ní. Hotové kuličky naskládáme na talíř a uložíme do chladničky, aby ztuhly.