Zahuštěná hrášková polévka krémová

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 43 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 600 g Hrášek mražený
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 504 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 169 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 222.3 mg
  • Draslík 34.2 mg
  • Vláknina 1902.4 mg
  • Vitamín A 1902.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme nadrobno, mražený hrášek propláchneme vodou, petrželovou nať nasekáme najemno, starší rohlíky nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Na másle osmažíme pokrájené rohlíky. Do vroucí vody vložíme cibuli s hráškem a vaříme, až je hrášek měkký. V mezičase v silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, do které přecedíme vodu s hrášku a přepasírovaný hrášek. Dobře rozšleháme, vmícháme sůl a vaříme na mírném plameni alespoň 15 minut. Poté polévku odstavíme a zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky. Polévku už jen prohřejeme, aby se žloutky nesrazily.

  • 3

    Do uvařené polévky vmícháme petrželovou nať a podáváme s krutony.

Komentáře k receptu