Zelné šči
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Pórek
- 800 g Zelí hlávkové bílé
- 100 g Červená řepa
- 30 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Protlak rajčatový
- 100 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Pepř černý celý
- 1.25 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 57 g
- Sodík 194 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 30.7 mg
- Draslík 384.8 mg
- Vláknina 9948.9 mg
- Vitamín A 9948.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí zbavíme ovadlých a poškozených listů, odstraníme košťál a nakrájíme na čtverečky. Cibuli, mrkev, petržel a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky, očištěný pórek na kolečka, kopr a petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
2
Na másle osmažíme zeleninu. Zelí vložíme do vroucí vody, přidáme zeleninu, sůl a vaříme 40 minut. Zhruba v polovině varu vmícháme do polévky světlou jíšku z másla a mouky, bobkový list, pepř a rajčatový protlak. Polévku zamícháme a dovaříme. Před podáváním vmícháme smetanu a bylinky.