Brokolice a květák zepečený se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brokolice
  • 300 g Květák
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Sýr Čedar
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Hořčice
  • 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 733 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 882 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 153.3 mg
  • Draslík 584.9 mg
  • Vláknina 8097.8 mg
  • Vitamín A 8097.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 103.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brokolici a květák řádně omyjeme ve studené vodě, rozebereme na růžičky, dáme do misky, která je určená do mikrovlnné trouby, přidáme 2 lžíce vody, přikryjeme fólií a ohříváme 4 minuty v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon. Uvařenou zeleninu scedíme a odložíme stranou.

  • 2

    Rozpuštěné máslo smícháme s moukou a stáhneme z ohně. Za stálého míchání přiléváme mléko, vrátíme zpět na oheň, přidáme dijonskou hořčici, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř a polovinu nastrouhaného sýru, mícháme do zhoustnutí omáčky. Omáčkou zalijeme květák s brokolicí, zasypeme zbylým sýrem a 12-15 minut pečeme v troubě vyhřátě na 200 °C do zlatohněda.

Komentáře k receptu