Dušené kuře se smetanou a petrželkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 55 g Máslo čerstvé
  • 100 g Petržel - nať
  • 1400 g Kuře
  • 400 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 200 ml Víno bílé
  • 250 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 784 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 334 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 234.3 mg
  • Draslík 684.7 mg
  • Vláknina 2010.8 mg
  • Vitamín A 2010.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 79.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Několik celých snítek si ponecháme na ozdobení hotového pokrmu.

  • 2

    Kuře rozpůlíme, z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom odřízneme křídla a stehna. Do jednotlivých porcí kuřete vetřeme sůl, pepř a necháme je zprudka opékat v hlubokém rendlíku na rozehřátém másle. Maso několikrát obrátíme, aby bylo ze všech stran opečené do zlatova. Přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět, přilijeme víno, obě smetany, petrželovou nať a vše přivedeme k varu. Zaklopíme poklicí, stáhneme plamen a za občasného míchání dusíme na mírném ohni cca 45 - 60 minut, dokud kuře není hotové.

  • 3

    Porce kuřete přemístíme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.

  • 4

    Omáčku přivedeme k varu, za stálého míchání ji na prudkém ohni necháme zhoustnou, poté ji nalijeme na kuře a ozdobíme ho petrželovou natí.

  • 5

    Podáváme s bramborami pečenými v troubě, bramborovou kaší a vařenou brokolicí nebo dušenou zeleninou.

Komentáře k receptu