Plněné bramborové pirožky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Zakysaná smetana
  • 4 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Brambory
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Zelí hlávkové bílé
  • 1 hrst Kopr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 801 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 229 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 286.7 mg
  • Draslík 1544.4 mg
  • Vláknina 35844.9 mg
  • Vitamín A 35844.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 203.1 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme těsto. V misce rozšleháme vaječné žloutky se zakysanou smetanou a studenou vodou. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, máslo, sůl, přidáme smetanovou směs a vypracujeme těsto. Poté ho rozkrojíme na 4 díly a vytvoříme z nich silnější placky, které zabalíme do mikroténové fólie. Dáme odležet do chladu alespoň na 30 minut.

  • 2

    Přichystáme pirožkovou bramborovou náplň. Brambory omyjeme, oškrábeme, pokrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 minut, až změknou. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, omyté listy zelí a kopr jemně nasekáme.

  • 3

    Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm smažíme do měkka kolečka pórku, pak přidáme zelí a smažíme, dokud nezměkne.

  • 4

    Z uvařených brambor v míse s mlékem a máslem umícháme kaši, do ní přidáme pórkovou směs, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme ještě muškátový oříšek a kopr, vše znovu důkladně promícháme.

  • 5

    Nyní jednotlivé díly těsta rozválíme na tenké placky, z nich vykrájíme kolečka o průměru 8 - 10 centimetrů. Na každé kolečko dáme přiměřené množství bramborovo-pórkové náplně a okraje těsta nad nádivkou slepíme k sobě tak, aby vznikly malé taštičky. Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  • 6

    Vymažeme pečicí plech, pirožky na něj naskládáme, poté pečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů asi 20 - 25 minut.

  • 7

    Podáváme nejlépe přelité zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu