Grilované jehněčí maso s mátovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Jehněčí kýta
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Máta
  • 1 špetka Kmín drcený
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 658 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 249 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 146.6 mg
  • Draslík 1624.3 mg
  • Vláknina 12563.9 mg
  • Vitamín A 12563.9 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nezměknou.

  • 2

    V misce smícháme máslo, jemně nasekanou mátu, kmín a trochu pepře, směs dáme do lednice vychladit.

  • 3

    Gril předehřejeme na vysokou teplotu. Plátky jehněčího masa okořeníme a grilujeme z každé strany přibližně 5 minut, dokud nejsou dostatečně propečené. Opečené maso zakryjeme alobalem a necháme odpočinout.

  • 4

    V průběhu grilování dáme do malého kastrůlku smetanu s trochou šafránu a zvolna prohřejeme. Slijeme uvařené brambory, rozmačkáme je a přidáme k nim smetanu se šafránem, podle chuti případně osolíme a opepříme.

  • 5

    Z lednice vyndáme vychladlé a ztuhlé mátové máslo, rozdělíme ho na jednotlivé porce masa a necháme na grilu prohřát, dokud se nerozpustí.

  • 6

    Grilované maso podáváme s bramborovou kaší, můžeme přidat snítku máty nebo plátek citronu.

Komentáře k receptu