Pečená krůta s rýžovou nádivkou a omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 375 ml Vývar drůbeží
  • 60 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 kávová lžička Koření Italia
  • 4 kg Krůta
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 562 kcal
  • Sacharidy 1 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 370 mg
  • Bílkoviny 95 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 240 mg
  • Draslík 1223.9 mg
  • Vláknina 38.2 mg
  • Vitamín A 38.2 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z krůty odstraníme vnitřnosti a břišní dutinu dosucha vytřeme.

  • 2

    Smícháme olivový olej s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, zahradními a italskými bylinkami.

  • 3

    Připravenou krůtu plníme rýžovou nádivkou s pancettou a rozinkami a připravíme na pečení, tzn. křídla složíme pod trup a nohy svážeme kuchyňskou nití.

  • 4

    Krůtu vložíme na rošt velkého pekáče, natřeme olivovou směsí a v rozehřáté troubě na 180 °C pečeme 2 až 2,5 hodiny za občasného polévání vypečenou šťávou. Krůta je upečená, má-li kůže zlatavou barvu a maso je měkké. Pokud na povrchu rychle hnědne, překryjeme ji alobalem.

  • 5

    Hotovou krůtu vytáhneme z trouby a položíme na velkou mísu, šťávu necháme v pekáči, překryjeme fólií a 15 minut necháme přikryté.

  • 6

    Omáčku připravíme ohřátím 2 lžic vypečené šťávy s výpečky, do které přidáme mouku a restujeme do hněda za neustálého míchání, po lžičkách přidáváme drůbeží vývar a umícháme do hladké husté omáčky.

Komentáře k receptu