Telecí na víně s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Slanina vepřová
  • 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 6 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
  • 4 ks Šalotka
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 5 dl Bujón hovězí
  • 1.4 kg Telecí plec
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 815 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 20813 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 248.7 mg
  • Draslík 1744.3 mg
  • Vláknina 1159.8 mg
  • Vitamín A 1159.8 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.2 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na kostičky. Telecí maso z plece omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, česnek utřeme.

  • 2

    V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm rozpustíme slaninu a orestujeme maso z každé strany dozlatova. K masu přidáme šalotku s česnekem a za stálého míchání restujeme další 2 minuty. Když má šalotka zlatavou barvu, vše vložíme do zapékací mísy. Maso osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  • 3

    V misce si smícháme hovězí bujón s bílým vínem. K masu přimícháme konzervovaná rajčata, přelijeme bujónem s vínem, mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme na 220°C 10-15 minut. Mezitím si misce rozmixujeme v 1.5 dl vody 3 lžíce hladké mouky. Po 10 minutách pečení přilijeme rozmíchanou mouku k masu, promícháme a pečeme při 190°C minimálně 1 hodinu. Během pečení 2x směs promícháme.

  • 4

    Mezitím si očistíme a omyjeme malé hříbky. Osušíme je a nakrájíme na plátky. V pánvi na rozpuštěném másle (2 lžíce) hříbky podusíme, ochutíme je muškátovým oříškem, kmínem a mořskou solí. Poté je osmažíme dozlatova a přimícháme k masu. Když je maso měkké, pokrm dochutíme zakysanou smetanou a solí.

  • 5

    K telecí roštěné podáváme bílé křupavé pečivo.

Komentáře k receptu