Nákyp se sleděm, zelím a brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 500 g Zelí hlávkové bílé
  • 40 g Sádlo vepřové škvařené
  • 500 g Brambory
  • 60 g Zakysaná smetana
  • 180 g Sleď čerstvý
  • 200 g Veka
  • 70 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 30 g Strouhanka
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 700 ml Voda pitná
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 504 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 203 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 231.1 mg
  • Draslík 530.5 mg
  • Vláknina 8356.8 mg
  • Vitamín A 8356.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a umeleme. Zelí zbavíme zvadlých a poškozených listů, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na sádle udusíme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Veku nakrájíme na kostičky a v míse přelijeme mlékem. Sledě vykostíme a nakrájíme na kostky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme prosátou strouhankou. Sýr nastrouháme.

  • 2

    K namočené vece přidáme žloutky, umleté brambory, prochladlé dušené zelí, osmaženou cibuli, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a kousky sledě. Do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků.

  • 3

    Směsí vyplníme připravenou zapékací mísu, pokapeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme alespoň 35 minut. Před koncem pečení nákyp posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme v míse, ve které jsme nákyp pekli.

Komentáře k receptu