Rigatoni s brokolicí a gorgonzolou
Suroviny
- 400 g Brokolice
 - 200 g Sýr Gorgonzola
 - 400 g Těstoviny Rigatoni
 - 125 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Řeřicha
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mandle
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1008 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 62.5 mg
 - Draslík 421.4 mg
 - Vláknina 13550.5 mg
 - Vitamín A 13550.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 94.8 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brokolici v případě potřeby očistíme, omyjeme ji a rozdělíme na menší růžičky. Na sporák připravíme pánev, na níž bez oleje opražíme mandle. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky. Připravíme si Gorgonzolu, kterou pokrájíme na menší kostky.
 - 
                                2
Rigatoni uvaříme v dostatečném množství vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat. Připravíme si druhý hrnec, ve kterém asi 2 - 3 minuty blanšírujeme brokolici. S brokolici opakujeme stejný postup jako s uvařenými těstovinami.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej a do zlatova na něm rozpálíme cibuli, poté přilijeme smetanu a povaříme. Přidáme kousky Gorgonzoly a na mírném plameni je rozpustíme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, promícháme, přidáme brokolici a těstoviny.
 - 
                                4
Opláchneme řeřichu, osušíme ji a nastřiháme nebo na jemno nasekáme. Omáčku s těstovinami ohřejeme, upravíme na talíře, posypané řeřichou a mandlemi podáváme.