Špízy z mletého vepřového masa se salsou z artyčoků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Chléb konzumní
  • 500 g Vepřové maso mleté
  • 185 g Artyčoky sterilované
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 491 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 322 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 151.3 mg
  • Draslík 826 mg
  • Vláknina 11942.6 mg
  • Vitamín A 11942.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Včerejší chleba nastrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme se solí a oregano nasekáme nadrobno.

  • 2

    Do mletého vepřového masa přidáme vejce a smícháme se strouhankou, 1 cibulí, utřeným česnekem, lžící oregána, kmínem a chilli kořením. Dobře prohněteme a lžící vytvoříme 16 kuliček. Ty narovnáme na talíř, přikryjeme a dáme do ledničky na 30 minut odpočinout.

  • 3

    Gril předehřejeme na střední teplotu. Špejle lehce potřeme olejem, na každou špejli napíchneme 4 masové kuličky. Položíme je na rošt a za pravidelného obracení grilujeme 8 minut.

  • 4

    Artyčoková srdíčka a rajčata nakrájíme na kousky. V pánvi s rozehřátým olejem necháme zezlátnout druhou rozkrájenou cibuli, přidáme artyčoky, rajčata, rajčatový protlak, a druhou polovinu nasekaného oregána. Za stálého míchání vaříme na středním ohni 3 - 4 minuty, dokud se vše pořádně neprohřeje.

  • 5

    Špízy podáváme se salsou.

Komentáře k receptu