Jarní závitky s lososem a bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Losos - filety
- 95 ml Ocet rýžový
- 105 ml Limetková šťáva
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 3 kávová lžička Zázvor celý
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Cibulka jarní
- 12 ks Rýžový papír
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 8 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 6 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 109 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 34 g
- Sodík 171 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 22.4 mg
- Draslík 195.6 mg
- Vláknina 1489.8 mg
- Vitamín A 1489.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Lososa nakrájíme na 12 proužků velkých přibližně 8 x 2 x 2 cm a vložíme na 30 minut do marinády smíchané ze 75 ml rýžového octa, 75 ml limetkové šťávy, 2 lžic nakrájeného koriandru a 1 lžičky nastrouhaného zázvoru. 
- 
                                2Rozšleháme 30 ml limetkové šťávy, 20 ml rýžového octa, sójovou omáčku, rybí omáčku, cukr, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce nakrájeného koriandru a nakrájenou petrželku. Přejeme-li si omáčku velmi jemnou, všechny přísady rozmixujeme. Misku s bylinkovou omáčkou odložíme stranou. 
- 
                                3Z oloupaných jarních cibulek a oškrábané mrkve nakrájíme 8 cm dlouhé jemné nudličky. 
- 
                                4Kousky lososa vyjmeme z marinády a osušíme. 
- 
                                5Postupně namáčíme do horké vody plátky rýžového papíru, které necháme změknout. Položíme je na čistou utěrku, doprostřed položíme kousek lososa, několik proužků cibulky a mrkve a několik lístků koriandru. Pevně zavineme, hrany papíru stáčíme směrem dovnitř, aby náplň nevypadávala. 
- 
                                6Stočené závitky pokládáme krajem papíru dolů. Stejným způsobem pokračujeme až do spotřebování všech surovin. 
- 
                                7V pánvi rozehřejeme arašídový olej a závitky po obou stranách osmažíme dozlatova. Do oleje závitky opět pokládáme krajem papíru dolů. Na ubrousku je zbavíme přebytečného tuku. 
- 
                                8Horké ihned podáváme s připravenou bylinkovou omáčkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        