Thajská šalotka naložená v pikantním nálevu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Šalotka
  • 600 ml Ocet jablečný
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Zázvor celý
  • 6 ks Chilli paprička
  • 2 ks Citronová tráva
  • 4 ks Limetka kafrová
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Koriandr celý
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 310 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 426 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1633 mg
  • Vláknina 1393 mg
  • Vitamín A 1393 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Papričky rozkrojíme a odstraníme semínka, nebo je můžeme použít vcelku. V tom případě je propícháme párátkem.

  • 2

    Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, vložíme papričky, oloupané šalotky a oloupaný, na poloviny překrojený česnek. Spaříme 1-2 minuty, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 3

    Na nálev nasypeme do hrnce cukr, sůl, na plátky nakrájený zázvor, koriandrová semínka, podélně rozkrojené lodyhy citronové trávy, lístky kafrové limety, zalijeme octem a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme 3-4 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.

  • 4

    Poté z nálevu odstraníme zázvor, znovu přivedeme k varu, přidáme nakrájenou nať koriandru, připravený česnek a chilli papričky.

  • 5

    Šalotku vkládáme do sklenic, střídavě prokládáme citronovou trávou, limetkovými listy, chilli papričkami a česnekem. Zalijeme horkým lákem, necháme vychladnout a zavíčkujeme. Uložíme na studeném a tmavém místě. Před podáváním necháme uležet min. 2 měsíce.

Komentáře k receptu