Zapečené Rigatoni s parmskou šunkou a rukolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Těstoviny Rigatoni
  • 150 g Šunka parmská
  • 100 g Sýr Gorgonzola
  • 200 g Rukola
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 0.23 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 979 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 245.8 mg
  • Draslík 364.7 mg
  • Vláknina 6403 mg
  • Vitamín A 6403 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.2 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 67.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rigatoni uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Přes cedník scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Šunku nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V pánvi rozpálíme olej a do zlatova osmahneme na něm cibuli. K cibuli přidáme šunku, česnek, promícháme. Pánev odstavíme z plotny.

  • 3

    Předehřejem troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC, rozdrobíme gorgonzolu, promícháme ji s vejci a smetanou. Směs dochutíme solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a dohladka utřeme.

  • 4

    Zapékací formu vymažeme máslem. Uvařené rigatoni smícháme se šunkou a vložíme do zapékací formy. Těstoviny přelijeme směsí sýra a smetany, vložíme do trouby a zapékáme přibližně 30 minut.

  • 5

    Opláchneme rukolu, necháme okapat a lístky natrháme na větší kousky. Na teflonové pánvi bez oleje opražíme piniová jádra.

  • 6

    Po uplynutí doby těstoviny vyjmeme z trouby, posypeme je rukolou, tenkými plátky Parmezánu a piniovými jádry. Naporcujeme na talíře, ještě teplé podáváme.

Komentáře k receptu