Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 60

Suroviny

  • 800 g Cukr krupice
  • 150 g Kandované ovoce
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Citronová verbena
  • 1 l Sirup Monin - jahodový
  • 1.1 kg Jahody zahradní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 121 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 30.5 mg
  • Vláknina 818.7 mg
  • Vitamín A 818.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé jahody důkladně omyjeme a necháme okapat, větší plodyy přepůlíme. Jahody (zbavené stopek a kalichů) smícháme s cukrem, citronovou šťávou a necháme odležet nejméně 12 hodin. Poté směs přivedeme k varu, jakmile vzkypí, odstavíme z ohně.

  • 2

    Přelijeme do misky, ochladíme a necháme odležet dalších 12 hodin.

  • 3

    Odleželou směs přelijeme přes síto do hrnce a necháme odkapat. Jahodový sirup přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 7 - 10 minut, teplota by měla dosáhnout 106°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky.

  • 4

    Do jahodového sirupu přidáme částečně kandované bobule jahod, na mírném ohni asi 5 minut vaříme, provedeme želírovací zkoušku (krátce před uplynutím doby vaření vyjmeme z vroucí zavařeniny vařečku a necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak ji necháme povařit ještě 1 - 2 minuty), abychom zjistili, zda je džem již hotový. Citronovou verbenu opláchneme, otřepeme vodu, nastrháme lístky, nasekáme je nahrubo a přidáme do hotového džemu, poté plníme skleničky.

Komentáře k receptu