Smetanové chlebové bochánky se sladkou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Cukr moučkový
  • 120 ml Zakysaná smetana
  • 120 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr vanilka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 267 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 97 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 35 mg
  • Draslík 35.2 mg
  • Vláknina 322.8 mg
  • Vitamín A 322.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko a zakysanou smetanu, přidáme vejce, máslo, vanilku, třtinový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.

  • 2

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.

  • 4

    Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 10 stejně velkých dílů. Z každého vytvoříme asi 7,5 cm dlouhou šišku, dáme je na olejem mírně potřený plech, přikryjeme olejem pomazanou fólií a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a bochánky pečeme přibližně 15 až 20 minut, až mají zlatavou barvu. Po upečení je necháme pomalu vychladnout.

  • 6

    Během chladnutí smícháme v misce práškový cukr s vodou, směsí vychladlé bochánky potřeme a necháme je zaschnout.

Komentáře k receptu