Tousty se studeným rostbífem a bylinkovým máslem
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 100 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 120 g Česnekové máslo
 - 0.38 kávová lžička Sůl
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Bageta
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.75 stroužek Česnek
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 0.75 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.25 polévková lžíce Sherry brandy
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.75 polévková lžíce Hořčice kremžská
 - 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1368 kcal
 - Sacharidy 114 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 1669 mg
 - Bílkoviny 83 g
 - Uhlovodany 114 g
 - Cholesterol 284.5 mg
 - Draslík 289.8 mg
 - Vláknina 20805.5 mg
 - Vitamín A 20805.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bagety nakrájíme zešikma na plátky silné 1-1,5 cm. Potřeme je česnekovým máslem.
 - 
                                2
Čerstvou bazalku s petrželkou a pažitkou omyjeme a drobně pokrájíme. Bylinky dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a sýr Lučinu. Směs dobře promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Plátky baget dáme na plech a rozpečeme je v předehřáté troubě na 200°C - 220°C. Pečeme je přibližně 6 minut.
 - 
                                4
Teplé plátky bagety potřeme bylinkovou směsí, obložíme nakrájenými tenkými plátky rostbífu (320 g) a servírujeme.
 - 
                                5
Rostbíf z vysokého roštěnce [#46663]:
 - 
                                6
Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
 - 
                                7
Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
 - 
                                8
V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
 - 
                                9
Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se maso peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
 - 
                                10
Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.