Milánské brambory
Suroviny
- 300 g Rajčata
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 20 g Vaječný žloutek slepičí
 - 150 g Tuk
 - 3000 g Brambory
 - 40 g Sůl
 - 300 g Houby čerstvé
 - 500 g Hovězí uzený jazyk
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 1690 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 109.9 mg
 - Draslík 1473.5 mg
 - Vláknina 17888 mg
 - Vitamín A 17888 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí uzený jazyk uvaříme doměkka, ve studené vodě zchladíme a oloupeme. Nakrájíme jej na malé kostičky.
 - 
                                2
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, překrájíme na poloviny a potom na plátky.
 - 
                                3
Pekáč vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu brambor, posypeme je uzeným jazykem, nakrájenými houbami podušenými na části tuku a na plátky nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme a pokryjeme zbylými brambory.
 - 
                                4
Připravíme světlou zásmažku ze 2/3 másla a z prosáté mouky, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a za stálého míchání vaříme na hustý bešamel.
 - 
                                5
Po zchladnutí bešamel osolíme, přidáme žloutek a rozetřeme po povrchu brambor. Pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a zvolna v troubě zapečeme dorůžova.