Zapečené ravioli s mrkví
Suroviny
- 450 g Mrkev kořen
 - 300 g Těstoviny Ravioli
 - 100 g Gouda
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 0.5 hrst Kerblík
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 297 g
 - Sodík 498 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 304 mg
 - Draslík 215.1 mg
 - Vláknina 8281 mg
 - Vitamín A 8281 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 56.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ravioli uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Oloupeme česnek a stroužky prolisujeme. Kerblík opláchneme, necháme okapat a najemno nasekáme. Mrkev oloupeme, opláchneme a na struhadle nadrobno nastrouháme.
 - 
                                3
Předehřejeme troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC). V pánvi rozpálíme máslo a nastrouhanou mrkev v něm promícháme. Pod pokličkou dusíme zhruba 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, přidáme česnek a kerblík.
 - 
                                4
Na struhadle nastrouháme goudu a v misce ji rozšleháme s vejci. Přidáme mléko, smetanu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a sůl, vše promícháme.
 - 
                                5
Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě ji vykládáme ravioli a mrkví, vše přelijeme omáčkou a uhladíme.
 - 
                                6
Takto připravený nákyp vložíme do trouby a zapékáme zhruba 40 minut ve střední části. Pokud nákyp příliš hnědne, překryjeme ho alobalem.
 - 
                                7
Hotové těstoviny vyjmeme z trouby, upravíme na talíře a podáváme.