Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 5 g Droždí sušené
  • 400 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 200 g Mouka žitná celozrnná
  • 0.5 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
  • 1.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 3.5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 265 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 288.7 mg
  • Vláknina 29230.5 mg
  • Vitamín A 29230.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme oba druhy smíchané mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

  • 2

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro celozrnný chléb, bochník o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.

  • 3

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na drátěné podložce, případně položený na vařečku, přikrytý utěrkou vychladnout.

  • 4

    Horký chléb z žitné mouky nikdy nekrájíme, protože by mohl vzniknout tzv. "brousek".

Komentáře k receptu