Jablečný dezert s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cukr třtinový
  • 400 g Jablka
  • 40 g Mandle
  • 240 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 20 g Citronová kůra
  • 20 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 10 g Cukr moučkový
  • 200 g Mascarpone
  • 50 g Hrozinky
  • 60 ml Mléko polotučné
  • 60 ml Calvados
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 843 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 107 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 130.8 mg
  • Draslík 508.8 mg
  • Vláknina 6588.3 mg
  • Vitamín A 6588.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.4 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrozinky sultánky zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme jablka a cukr a zahříváme za stálého míchání, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme hrozinky a zahříváme ještě 8 minut, až jablka začnou měknout. Přemístíme je na dno pečící formy a necháme vychladnout.

  • 2

    Zbytek másla utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, mouku a citronovou kůru. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme hustou hmotu, která ale půjde nalít. Zalijeme vychladlá jablka ve formě, rozetřeme, posypeme moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi, dáme do středně vyhřáté trouby na 25-30 minut péct. Píchnutím špejlí zkontrolujeme střed koláče, jestli je dopečený. Upečený dezert vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

  • 3

    Do mísy vyškrábneme polovinu vanilkového lusku i se semeny, přidáme krém mascarpone a vyšleháme metlou. Porce koláče podáváme mírně teplé s kopečkem krému.

Komentáře k receptu