Jablečný dezert se sněhem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 g Sůl
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 10 g Cukr vanilka
  • 60 ml Voda pitná
  • 2 ml Tresť vanilková
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 207.6 mg
  • Draslík 116.2 mg
  • Vláknina 4737.5 mg
  • Vitamín A 4737.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse ušleháme máslo a cukr do pěny. Postupně všleháme žloutky a mouku se solí. Pokud je těsto příliš suché, přidáme lžíci vody. Těsto vypracujeme dohladka, vytvoříme kouli, zabalíme do fólie a uložíme na 15 minut do lednice.

  • 2

    Na pomoučněném vále rozválíme z těsta tenkou placku, kterou rozložíme na dno koláčové formy, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi. Necháme chvíli uležet a potom ve středně vyhřáté troubě pečeme 15 minut a necháme vychladnout.

  • 3

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená povaříme na mírném ohni v rendlíku spolu s cukrem a vodou asi 10 minut, jablka se nesmí rozvařit, jen změknout. Zatímco chladnou ušleháme hustý sníh z bílků, postupně vmícháme vanilkový cukr a vanilkovou tresť. Z formy vysypeme zátěž a vyndáme papír, na upečený korpus navršíme jablečnou náplň. Tu pokryjeme bílkovým sněhem, uhladíme a dáme do středně vyhřáté trouby péct na 15 minut,až špičky sněhu začnou hnědnout. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu