Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Mouka žitná celozrnná
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 2.5 g Droždí sušené
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
  • 3.7 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 480 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 200 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 586.5 mg
  • Vláknina 32382.3 mg
  • Vitamín A 32382.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvas. Přisypeme 200 g pšeničné hladké a 200 g celozrnné žitné mouky s kypřícím práškem, kmínem a fenyklem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

  • 3

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 5

    Když nás v průběhu cyklu hnětení pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme do těsta najemno nasekané vlašské ořechy. Pokud pekárna není zvokovým signálem vybavena, přidáme ořechy asi 5 minut před koncem míchacího cyklu.

  • 6

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.

Komentáře k receptu