Huspenina z kuřecího masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 200 g Mrkev kořen
  • 100 g Pórek
  • 20 g Petržel - nať
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 1.5 kg Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 669 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 120 g
  • Sodík 506 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 392 mg
  • Draslík 837.8 mg
  • Vláknina 7897.5 mg
  • Vitamín A 7897.5 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celé kuře dobře očistíme, umyjeme ve studené vodě a rozkrojíme na čtvrtky, které položíme do hrnce. Zalijeme vodou a na mírném ohni pod poklici povaříme 30 minut. Do hrnce přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou petržel spolu s mrkvi, oloupanou celou cibuli, hrnec přiklopíme a pokračujeme ve vaření dalších 90 minut. Před dokončením vaření vývar dochutíme solí a pepřem.

  • 2

    Do kastrůlku s vařící vodou opatrně naskládáme 3 vejce a vaříme je 10 minut natvrdo. Potom je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

  • 3

    Maso a zeleninu vybereme z vývaru, cibuli vyhodíme, maso oddělíme od kostí a nakrájíme na malé kousky. Dva bílky vyšleháme na tuhý sníh, vlijeme do vlažného vývaru, který přecedíme přes síto. Jednu třetinu vývaru nalijeme do pekáče a necháme mírně ztuhnout. Na ztuhlý rosol naaranžujeme plátky vajec, vsypeme scezený hrášek, úhledným způsobem naskládáme kolečka mrkve a petržele a celou plochu posypeme nasekanou petrželovou natí. Pomalu a opatrně vše zalijeme zbylým rosolem a odložíme do lednice vychladit a ztuhnout.

  • 4

    Hotovou huspeninu z pekáče vyklopíme na stejně velkou mělkou mísu, okraje posypeme na kolečka nakrájeným pórkem a zaneseme na slavnostní stůl.

Komentáře k receptu