Aspik se zeleninou a vejcem
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 186 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 11 g
- Sodík 546 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 153.7 mg
- Draslík 109.2 mg
- Vláknina 1299 mg
- Vitamín A 1299 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Želatinu dáme do rendlíku a zalijeme vodou podle návodu (5-6 dl). Poté ji za stálého míchání ohřejeme, ale nevaříme. Ochutíme solí, cukrem a octem. Misky, které budeme chtít použít pro aspik, vypláchneme studenou vodou. 
- 
                                2Sterilovanou okurku pokrájíme na kostičky. Omyjeme červenou papriku, rozpůlíme ji, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Šunku a sýr nakrájíme na kostičky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody a uvaříme 2 vejce natvrdo. Vaříme je asi 9-10 minut, pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Omyjeme petrželku a otrhané lístky odložíme na ozdobu. 
- 
                                3Do misek nalijeme malou vrstvu aspiku, na dno položíme jedno kolečko vajíčka, pomocí lžíce vajíčko zalijeme a postupně vrstvíme pokrájenou zeleninu, kterou proléváme aspikem, který vždy necháme chvilku zatuhnout. Nakonec položíme 1-2 kolečka vajíčka. Misky zalijeme aspikem a necháme je v chladu zatuhnout. 
- 
                                4Když je aspik ztuhnutý, vyklopíme ho na servírovací talířky, ozdobíme petrželkou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        