Králík s omáčkou a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 100 g Šunka dušená
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 150 g Kuře
  • 100 g Protlak rajčatový
  • 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 50 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 200 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Polévkové koření
  • 1 špetka Paprika mletá pálivá
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Králičí maso
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 645 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 423 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 207.1 mg
  • Draslík 789.2 mg
  • Vláknina 1574.5 mg
  • Vitamín A 1574.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve začneme připravovat omáčku - v hrnci si rozpustíme máslo a na něm necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Vložíme rajský protlak, promícháme a zarestujeme, aby se z protlaku odpařila voda. Vsypeme sladkou papriku. Opět restujeme a nakonec zalijeme vývarem. Tento základ omáčky necháme zlehka probublávat.

  • 2

    Králičí maso nakrájíme tak, abychom vytvořili válečky s plátkem masa z pupku. Odřezky si necháme stranou na masovou fáš.

  • 3

    Na fólii naskládáme plátky slaniny a na ni položíme vykostěné králičí maso. Posolíme, potřeme masovou fáší. Tu si připravíme tak, že ořezané zbytky z králíka a kuřecí maso necháme dvakrát pomlít na masovém strojku. Směs osolíme, opepříme a dochutíme polévkovým kořením. Rozklepneme k ní vejce, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, mouku a smetanu.

  • 4

    Z králičího masa, na kterém je masová fáš, vytvoříme pomocí fólie pevný váleček, který ještě obtočíme alobalem. Vložíme ho do základu omáčky. Nevaříme, maso jenom necháme takzvaně táhnout při teplotě asi 80°C, a to alespoň 35 minut.

  • 5

    Mezitím si na pánev nalijeme olej a necháme ho rozehřát. Žampiony pokrájíme na čtvrtiny a orestujeme je na oleji. Pak pánev sundáme z plotny a žampiony posypeme pálivou paprikou.

  • 6

    Po 35 minutách váleček masa vyndáme a rychle ho asi na 20 vteřin zchladíme v ledové vodě. Ponecháme ho stranou odpočinout, aby se šťáva z masa rozložila a nevytekla z válečku ven.

  • 7

    Po chvíli vybalíme králičí závitky z alobalu, šťávu z masa přidáme k základu omáčky. Osolíme ji a opepříme. Poté vložíme rozbalené králičí závitky. Vlijeme smetanu a přidáme orestované žampiony i s výpekem. Přisypeme nadrobno nasekaný česnek.

  • 8

    Vše ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.

Komentáře k receptu